Rab László: Rapandi beköszön

  • by rapandi - v, 2015.06.07. - 11:29
  • Rapandi

Rokonszenves könyvet írt Fisch Gábor László, aki ezúttal a kiskamaszokat célozta. A Rapandi és az elveszett szobor összefogott kis kalandregény, melyben a gyerekek a röjtökmuzsaji kastélyba kényszerülnek, hogy tiszta levegőn tanulva gyógyuljanak. Aztán ez a kényszerülés rejtélyes kalandokba torkollik, melyek célja a Vimpáci Madonna varázserejű szobrának visszaszerzése. A szobortörténet remek művelődéstörténeti kiruccanásokat engedélyez az írónak, aki nem fogja vissza magát, és olykor még Tichy Lajos és Bozsik Cucu góljainak is szentel pár sort, csakhogy a mai kor tinijei tisztában legyenek a hősiesebb focikorszak eseményeivel.

Nagyon tetszett a könyv, noha alig van benne ismeretlen karakterű mese- és valósághős. Maga Rapandi, a csak és kizárólag bajban segítő varázsló is ismerős lehet, ugyanez érvényes a surrogó, olykor darázshoz hasonlító tündérre, Urmillára is, mint ahogy örök vadászmező a kalandra koncentráló gyerekkönyveseknek a padlás, ahonnan különféle szekrényeken át vezet az út a megismerés vad világába. Tetszik a konkrét helyszín, a röjtökmuzsaji kastély és a park, mely kellőképp meg tudja mozdítani az ember gyermeki fantáziáját. És a felnőttét is, mert az, hogy a beteg gyerekek gyógyulása ilyen helyen a legvalószínűbb, magától értetődő. Nekem is volt annak idején Röjtökmuzsajom, csak éppen Parádsasvárnak hívták. De ugyanúgy volt benne denevérektől való félelem, és olyan bőrönd a padláson, amelyek titkai nem hagytak nyugodni.

Fisch Gábor László jól választott, amikor kicsiny hőseit megformálta. Kellemes a cselekmény szövése, eltalált a gyerekhősök karaktere - viszem is a könyvet legkisebb csemetéimnek, ők is bogarásszanak bátran a padlás kacattengerében. Különösen ügyes a valóság és a mesevilág finom érintkeztetése, a valóságos és a valószerűtlenebb motívumok egymásba folyatása. Ez olykor mágikus realista vonásokkal bővül, amitől könnyűvé válik a könyv olvasása. Kitűnőek Bányay Anna illusztrációi, a rajzok, egyszerre korszerűek és kedvesek. Rapandinak nagy jövőt jósolok.

Rab László újságíró
Népszabadság

Kategória: