Dési János: Egy békebeli történet

  • by rapandi - k, 2015.06.09. - 00:13
  • Rapandi

Fisch Gábor László Röjtökmuzsaja ott van rögtön Roxfort mellett, egy macskairamodásnyira a Százholdas pagonytól. Könnyű odatalálni: ha Alice csodaországa mellett balra kanyarodsz, akkor már csak pár lépés. Éppen ott, ahogy elhagyod a Pál utcai grundot.
Vagyis itt van velünk, mondhatni a szívünkben.

A röjtökmuzsajokban az a jó, hogy mindig valami különleges, csodálatos, varázslatos dolog esik meg a tájékukon. Kellenek ehhez persze varázslók, mint Rapandi, meg feladatok, amelyeket meg kell oldani. Sőt, azt is tudjuk, a valóság és a varázslat gyakran keveredik egymással, talán csak egy kapu választja el őket egymástól. Kinyitod télvíz idején, belépsz és fogadjunk, hogy a fal túloldalán már nyár van.

Kiindulásnak éppen elég. Ehhez vegyél még négy kissrácot, mind olyan, aki mellettünk vagy előttünk ült a padban, elkérte a radírunkat vagy súgott matek órán. Szóval, őket is ismerjük, mondhatnánk, egyikük mi vagyunk, a többiek pedig azért kellenek, hogy el lehessen magyarázni nekik a dolgokat, és egy kicsit ki is röhöghessük is őket. És különben is, a felnőttek vágyakozva gondolnak vissza arra a (talán sosem volt) korra, amikor még az úgy volt, hogy felszálltunk négyen ismeretlenek a vonatra és mire megérkeztünk, már olyan örök barátok lettünk, hogy éppen csak vérszerződést nem kötöttünk egymással.

Szóval, van jó helyszínünk, csodánk, varázslónk, és vannak megfelelő szereplőink. Talán nem olyan körülírt jellemek, mint Bütyök vagy Geréb vagy a fakutya, akiből néha csak a mosolya marad. De mégis felismerhetők, jellegzetes karakterjegyekkel. Ebből az alapanyagból nagyszerű történetet lehet összerakni kisiskolásoknak, akik még szeretik a varázslatot, de a gügyögést, meg a tanító szándékot ki nem állhatják.

Különben is, a kalandregények korát éljük, meg az iskolai történetekét - Fisch Gábor Lászlóé megbízhatóan békebeli alkotás, nagyszerűen alkalmas arra az időre, amikor kifogy a szufla a Gameboyból vagy már káprázik a szemünk a laptopon való autóversenyzéstől.

Szóval, bátran tessék megvenni ajándékba, vagy ha csak pár kellemes órát akarunk szerezni valamely ifjú barátunknak.

Nem lesz rá panasz.

Dési János
újságíró

Kategória: