Léderer Pál: Akinek tízévesen is tetszett volna

  • by rapandi - k, 2015.06.09. - 00:15
  • Rapandi

„Elolvastam. Szerintem jópofa, kerek, olvasható, de fogalmam sincs, hogy a mai gyerekeknek ez bejön-e. „ -  ezt írtam a szerzőnek, aki barátom, egykori kollégám, stb., amit azért tartok fontosnak már itt az elején leszögezni, mert bizony nem vagyok teljesen elfogulatlan. 

Amikor a mese végére értem, feltettem magamnak a kérdést:
- Képzeld el magad gyereknek megint, szerinted 10 évesen tetszett volna neked ez a könyv? 
- Igen, minden bizonnyal! - válaszoltam magamnak.
Én ugyanis az olyan meséket szerettem, amelyekben kb. percenként történt valami, amin lehetett izgulni, csodálkozni, nevetni, drukkolni a jónak, haragudni a gonoszra, esetleg elpityeredni. 

A "Rapandi" ilyen mese: nem hagy egy pillanatra sem unatkozni. Jó, mert hihető és még érdekes is a kerettörténet (egy kisfiúnak néhány hétre a világ háta mögötti tüdőszanatóriumba kell vonulnia,mert találtak valamit a tüdején, de már az odaúton új barátokra tesz szert, akik hasonló cipőben járnak, s akikkel a megérkezésük első percétől varázslatos dolgok történnek.) 

A címszereplő, Rapandi a főhős személyi és persze titkos varázslója (ma azt mondanánk: personal trainer), aki se perc alatt a négyfős rövidnadrágos társaság barátja lesz, ráadásul még nagy szívességet is kér a kölyköktől: legyenek a segítségére egy súlyos háborús konfliktus békés megoldásában. A tét óriási: élhető marad-e bolygónk. És, persze a gyerekek fejest ugranak a nagy kalandba, amelynek részleteit csak azért sem árulom el. Legfeljebb annyit mondok: a jó legyőzi a gonoszt, s azzal a jó érzéssel tesszük le a könyvecskét, hogy nem köszönt örök tél a világunkra.

Szerethetők a mese figurái, a hús-vér alakok épp úgy, mint a képzeletbeliek (a varázsló és segítői), és szerintem az is jó, hogy a gonoszság megtestesítőit nem, inkább csak tetteiket dolgozta ki alaposabban a szerző. 

Külön elismerés az illusztrátornak, Bányai Annának, aki nagyban segítette az írót, hogy a pergő történet könnyen emészthető legyen.

Különösen jónak tartom a Rapandi-sztoriban - és ezt a könyvet megvásárló szülőknek üzenem -, hogy a könyv elolvasása révén tanulnak is az olvasók. Tessék kipróbálni!

Léderer Pál
újságíró

Kategória: